Mechelse gesprekken gekaapt?

De ‘Mechelse gesprekken’ in de jaren ’20 van de vorige eeuw waren gericht op christelijke eenheid, maar bijna 100 jaar later kaapt Thomas More hogeschool deze uitdrukking en maakt er een ‘interlevensbeschouwelijk ontmoetingmoment’ van.

Een dialoog tussen levensbeschouwingen is prima, maar een verwijzing naar ‘Mechelse gesprekken’ is niet to-the-point. Het enige echte Mechelse gesprek (het 45e) gaat door op 15 maart!

Mercier-gedenkplaat

Kardinaal Mercier heeft de oecumenische gedachte een flinke steun in de rug gegeven.  In de jaren 1921, 1923, 1925 en 1926 hebben in onze stad onder zijn leiding de ‘Mechelse Gesprekken’ plaats: toenaderingspogingen tussen katholieken en anglicanen.  In de grafkapel herinnert hieraan nog een gedenkplaat.

Lees over christelijke eenheid op memomechelen

 

Naar aanleiding van een bericht op Kerkmechelen Jongerenportaal -maart 2017