De Passie

De Passie is een multimediaal evenement dat tweejaarlijks wordt uitgevoerd, telkens in een andere stad in Vlaanderen. De eerstvolgende uitvoering (uitgesteld) is in Sint-Niklaas in 2023.

In 2018 maakte het grote kruis dat in ‘De Passie’ wordt gebruikt een doortocht in Mechelen. Er waren verschillende activiteiten georganiseerd.

Gebedswake rond het kruis op 22 maart
Ook in 2020 zou Mechelen een pleisterplaats zijn in de 'Tocht van het kruis' met op zondag 22 maart ben je welkom voor een gebedswake rondom het kruis  in de Sint-Romboutskathedraal om 16 uur. Helaas kon ook dit event niet doorgaan door de Corona-pandemie.

Wat is de Passie?
‘De Passie’ is een multimediaal event waarin hedendaagse muziek en herkenbare sociale thema’s verweven zijn doorheen het universele lijdensverhaal van Jezus Christus. Het muziektheater in de openlucht brengt professionele zangers, muzikanten en acteurs samen met lokaal talent, gemeenschappen en culturen. Het wordt uitgevoerd op zaterdagavond, een week voor Pasen en omkaderd met activiteiten in de namiddag.

Historiek
Op 17 april 2014 vormde Merchtem het decor voor de eerste Vlaamse editie van “De Passie”. Dit spraakmakend multimediaal event vertelt op een hedendaagse manier de laatste uren van Christus’ leven, dood en verrijzenis: het eeuwenoude paasverhaal over vriendschap en ontrouw, over verraad en marteling, maar ook over hoop en liefde, komt opnieuw tot leven…

Via Manchester en Nederland naar Vlaanderen
De “Manchester Passion” kende zijn allereerste opvoering in 2006 in Groot-Brittannië. Ondertussen is dit hedendaagse passiespel ook in Nederland uitgegroeid tot een grote publiekstrekker. De jaarlijkse edities lokten sinds 2011 tienduizenden enthousiaste bezoekers. Meer dan 2 miljoen Nederlanders volgden de meeslepende opvoering op tv.

In Merchtem, rond het grote podium van Vlaanderen Muziekland, baadde het event in 2014 de sfeer van een muziekfestival. Grote schermen, klasse videoclips en Vlaamse muziek vervolledigen het plaatje en maakten van het geheel een adembenemende en onvergetelijke ervaring!

Website: www.depassie.be

“Het verhaal over het leven en de dood van Christus is één van de scharniermomenten in onze geschiedenis. Het is een verhaal dat moet blijven verteld worden.” (Stijn Coninx, regisseur)

Een indrukwekkend team van professionals en lokale bewegingen sloeg de handen in elkaar om deze eerste Vlaamse editie vorm te geven. Het grootse multimediale paasevent werd geregisseerd door Stijn Coninx. Ook Eric Melaerts en Dirk Brossé werkten mee aan dit unieke project.

Songs van onder andere Raymond van het Groenewoud, Marco Borsato, Clouseau, Johan Verminnen en Yasmine werden in een nieuw jasje gestoken. De hoofdrollen van het paasverhaal werden vertolkt door Vlaams (Geena Lisa) en lokaal talent. Met Rik Torfs als verteller.

Tweejaarlijks
Dit was de aanzet van een 2-jaarlijkse editie; na Merchtem volgden Ieper en Lier. In Lier kwamen 8.000 bezoekers naar de Grote Markt en keken 800.000 mensen via de regionale tv naar de opvoering.

In 2020 2022 is het aan Sint-Niklaas!