Met vallen en opstaan

Zoals veel andere activiteiten kan ook de doortocht van het Passiekruis in Mechelen, gepland voor zondag 22 maart, geen doorgang vinden. In de Sint-Romboutskathedraal hadden we een interkerkelijke bezinning voorbereid rondom het Passiekruis, met vocaal ensemble À Choeur Joie en organist Tom Van Hole. Ook enkele jongeren wilden getuigen over hun geloof ‘met vallen en opstaan’ – het thema van de bezinning.

Het lijden van Christus wordt in de traditie van de kerk verbeeld in de ‘Kruisweg’: een weg met veertien statiën of halteplaatsen om stil te staan bij wat Jezus heeft doorstaan. Veertien keer staat het leven stil, maar draait de wereld onverbiddelijk door. We staan vandaag stil bij Statie 9. Deze statie verbeeldt Jezus die onderweg naar Golgotha voor een derde maal bezwijkt onder het gewicht van het kruis dat hij zelf moet dragen….