Ethiopisch-orthodoxe erediensten in Sint-Pieterskerk

Vanaf 23 juni is er in de Sint-Pieter-en-Paulkerk terug een eredienst. De Ethiopisch-orthodoxe kerk neemt deze kerk op zondag in gebruik. Wikipedia noemt deze kerk de enige kerkelijke gemeenschap ten zuiden van de Sahara die dateert van vóór de Europese kolonisatie. Volgens de overlevering zou ze zelfs zijn voortgekomen uit de in Handelingen 8 beschreven bekering van een Ethiopische kamerheer door toedoen van de evangelist Filippus.

foto: Een Ethiopisch-orthodoxe kerkdienst in de St. Michael Ethiopian Orthodox Tewahedo Church in Washington D.C.

Wereldwijd heeft de Ethiopisch-Orthodoxe Tewahedo Kerk ongeveer 36 miljoen leden en daarmee is ze de grootste van de oriëntaals-orthodoxe kerken. In Mechelen zullen de erediensten bezocht worden door Ethiopieërs uit de wijde omgeving, mensen die hier al lange tijd verblijven maar ook nieuwkomers. We heten hen van harte welkom!

Mechelen is al enkele decennia een veelkleurige stad met christenen uit allerlei kerken van het oosten en daar komt er nu dus nog eentje bij. Zoals alle erediensten in de stad kan je de liturgie van de Ethiopisch-Orthodoxe kerk volgen, wellicht niet de taal, maar dan toch van de kleurenrijkdom en iets aanvoelen van hun geloofsbeleving.