In 2021 Herdenking 100 jaar Mechelse gesprekken

In een interview op Mechelen Blogt met Kardinaal Jozef De Kesel komen de ‘Mechelse gesprekken’ ter sprake. De kardinaal blikt hierin vooruit naar een 100-jarige herdenking van deze oecumenische toenadering uit de jaren twintig van de vorige eeuw.

Enkele fragmenten uit het mooie portret dat Jan Smets schilderde van de kardinaal…

Tafel-mechelsegesprekken
Aan deze tafel werden de Mechelse gesprekken gevoerd (foto Jan Smets)

 

In een zijkapel van de kathedraal zie je het praalgraf van kardinaal Joseph Mercier. Aan de muur hangt een herinneringsplaat aan de ‘Mechelse gesprekken’. In het aartsbisschoppelijk paleis is de tafel bewaard waarrond deze belangrijke gesprekken werden gevoerd.

“Die Gesprekken werden in 1921 opgestart. Ze waren toen baanbrekend te noemen. Het lag niet zo in de geplogenheden. Het waren verkennende gesprekken tussen Katholieken en Anglicanen. Kardinaal Mercier die later vaak eenzijdig op zijn stellingname over het ‘Vlaams’ werd getaxeerd, had beslist meer in zijn mars. Hij nam ‘ferme’ standpunten in, en was iemand naar wie men in de hele wereld opkeek om zijn moedige uitspraken in Wereldoorlog I, maar ook in academische kringen werd hij erg gewaardeerd. Na het overlijden van Mercier werden de gesprekken stopgezet door zijn opvolger Van Roey. Toch werkt men aan verdere toenadering. Vorige week had ik nog een ontmoeting met de bisschop van York. In 2021 zou men graag iets doen om deze Mechelse Gesprekken te herdenken. We zullen nog zien welke vorm dit zal aannemen. Het is nog lang…”

dekesel2-500x500
Kardinaal Jozef De Kesel (foto Jan Smets)

Hij spreekt ook over de hedendaagse oecumene:

“De Kerk in Mechelen heeft goede contacten met andere godsdiensten in deze stad.  Lokaal kan ik me hier minder mee bezig houden.  Ik doe dit vooral op nationaal vlak.  In Mechelen is dit een taak van hulpbisschop Leon Lemmens. “

Benieuwd naar het gehele artikel van Jan Smets? Lees het op ‘Mechelen Blogt’ http://www.mechelenblogt.be/2017/03/mechelen-gevoel-van-kardinaal

Lees meer over de Mechelse gesprekken op MemoMechelen:
Mechelse gesprekken gekaapt?